Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Бургаско учениците от 5-и до 12-и клас - онлайн, моловете и фитнесите - отворени

Снимка: Ани Петрова
Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Това бе решено на Областният щаб за борба с Covid-19. 

Мярка влиза в сила от 12.03 до 26.03.21 г.  Директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров допълни, че децата от предучилищните групи и в детските градини, отсъстват по решение на родителите.
Преустановява се провеждането в присъствена среда и на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи.
"Маските са задължителни на открити и закрити обществени места - "Краснодар", "Велека", там, където има струпване на хора. Ресторантите ще работят до 22 часа, без жива музика, с изключителен контрол и проверки, които ще започнат още от тази вечер. Моловете и фитнесите остават отворени. Ще бъдат затворени при достигане на заболеваемост от 600 души на 100 000", информира д-р Паздеров. 
Той допълни, че театрите и сценичните прояви също няма да бъдат засегнати от новите мерки на този етап. 
Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител.

444 са новозаразените за последните 24 часа по данни на РЗИ. Най-много са заболелите в община Бургас - 255. Починали са 11 души.  Бургаска област е в червената зона с 530:100 000 заразени, най-голям е броят им в община Царево – 1500:100 000 и община Поморие – 1600:100 000.

Изключително бързо се изчерпват болничните легла, въпреки че същите са увеличени. Директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийзки сподели с тревога, че новооткритите този понеделник 20 легла, днес вече са изчерпани.

Предвижда се броят на болничните легла в Бургаско да бъде увеличен на 500. Ще разполагаме в УМБАЛ-Бургас с 180 легла за Ковид, УМБАЛ „Дева Мария“ – 30, МБАЛ „Бургасмед“ – 55, Белодробната болница – 40, „Лайфхоспитал“ – 33, МБАЛ „Маджуров“- 20, „Сърце и мозък“- 4, КОЦ- 40, МБАЛ-Айтос- 20, МБАЛ-Карнобат 25, МБАЛ-Поморие- 30.

В момента в област Бургас е преустановен и плановия прием в болница, плановите операции и свижданията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени