Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple намалява с 20% поръчките за своите смартфони поради ниско търсене на iPhone 12 mini

Технологичният гигант Apple съкращава поръчките за iPhone с 20% поради намаленото търсене на най-малкия си модел iPhone 12 mini, съобщава в сряда агенция Nikkei Asia, цитиран от бизнес телевизия CNBC.

Новите iPhone-и на Apple обаче все още имат голямо търсене. Apple планира да произведен 230 милиона iPhone-и през 2021 г., което е с 11,6% повече от 2020 г., посочва още Nikkei Asia. Смартфонът iPhone 12 mini обаче не се продава толкова добре, колкото се очаква, тъй като потребителите гравитират или към по-стария iPhone 11, който има по-голям екран, или към по-големия iPhone 1, или към по-премиум моделите iPhone 12 Pro.

Изглежда, че потребителските настроения отразяват отзиви за смартфоните при първото им стартиране през ноември. CNBC посочи, че iPhone 12 mini всъщност е просто по-малка версия на iPhone 12 с по-лош живот на батерията. И макар да е убедителен за хора с по-малки ръце, повечето потребители трябва просто да похарчат допълнителните $100 за iPhone 12, който има по-добър живот на батерията и по-голям екран.

Моделите iPhone 12 обаче са до голяма степен успешни за Apple. Компанията вече не представя данни колко смартфони iPhone е продавала през всяко едно тримесечие, но през януари анализаторската фирма IDC посочи, че Apple е доставила 90,1 милиона устройства през четвъртото тримесечие на 2020 г., което е "най-големият обем на доставки за едно тримесечие" и което помогна американският технологичен гигнат да изпревари южнокорейската компания Samsung по най-големи продажби на смартфони в света.

Приходите на Apple от продажбите на iPhone-и за последното тримесечие са се увеличили със 17% в сравнение с предходната година.

Този импулс при продажбите на iPhone 12 помогна на Apple да отчете рекордно четвърто тримесечие през 2020 г., като за първи път в историята на компанията донесе приходи от над 100 милиарда долара.

Макар и непотвърдена, днешната информация на Nikkei Asia доведе до известно понижение на акциите на Apple в началото на търговията на Уолстрийт. Акциите на Apple се понижават с около 1%, след като по време на търговията във вторник те поскъпнаха с над 4 на сто.

Графика на акциите на Apple / долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна