Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затоплянето на моретата застрашава акулите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради затоплянето на световния океан акулите се раждат по-малки и без енергията, която им е необходима да оцелеят, съобщи "Асошиейтед прес".

Учените, които са работили с аквариума на Нова Англия, за изследвали еполетни акули, характерни за водите край Австралия и Нова Гвинея. Резултатите им показват, че по-топлите условия ускоряват растежния процес и малките се излюпват по-рано от яйцата, като от самото начало са изтощени.

Изводът е валиден и за другите видове акули, включително и живо раждащите, каза Джон Манделман от аквариума на Нова Англия.

"Мислим ги за много издръжливи. Това означава, че тези силни видове са по-уязвими, отколкото предполагаме" - каза Манделман.

Учените са провели изследването в рамките на развъдната програма на аквариума. Те са отгледали 27 акули или при средни летни условия (27 градуса Целзий), или при температури според прогнозите за края на века - 29 - 31 градуса Целзий.

При по-високите температури акулите тежали значително по-малко, отколкото при средните, и метаболизмът им намалял.

Еполетните акули достигат до 1 м дължина. Живеят на дъното и са много издръжлив вид, който се смята за стабилен.

Положението на други видове акули обаче не е толкова добро. Изследване установи, че броят на океанските акули и скатове е намалял със 70 процента от 1970 до 2018 г. Заплаха за тях са свръхриболовът, промените в климата, замърсяването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна