Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Пакетът със стимули за 1,9 трлн. долара ще увеличи БВП на САЩ с 5-6% за три години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предварителен анализи на Международния валутен фонд показва, че одобреният от Конгреса на САЩ нов пакет със стимули на президента Байдън на стойност 1,9 трлн. долара може да повиши брутния вътрешен продукт на страната с 5-6% в тригодишен срок.

Говорителят на МВФ Гери Райс добави, че е необходим допълнителен анализ, за ​​да се стигне до окончателна оценка на позитивния ефект от стимулиращите антикризисни мерки.

Повечето държави трябва да се възползват от увеличеното търсене на стоки и услуги в САЩ в резултат на новия стимулиращ план.

Според Гери Райс обаче, при ниските разходи за финансиране в долари съществува риск от внезапно затягане на финансовите условия, които могат да се прехвърлят към развиващите се пазари. "Рискът от внезапно затягане на финансовите условия трябва да се управлява внимателно", допълни той.

МВФ също така предупреди централните банки да бъдат бдителни относно внезапен скок на лихвените проценти и на по-затегнати финансови условия, които могат да се разпространят в нововъзникващите пазари, въпреки че пакетът от стимули за 1,9 трилиона щатски долара на САЩ ще бъде от полза за повечето държави.

"Федералният резерв и други централни банки трябва внимателно да управляват политиките и комуникациите, за да избегнат неоправдано затягане на финансовите условия", посочи говорителят на МВФ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени