Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша иска да забрани осиновяването от еднополови двойки

Полското министерство на правосъдието предложи пълна забрана за осиновяване на деца от еднополови двойки в страната, заявиха на пресконференция служители на министерството, цитирани от ДПА.

"Уважавайки правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация . . . трябва винаги да помним върховната ценност, каквато е добруването на децата", се посочва в изявление на министерството.

Целта на предложеното законодателство е да осигури на децата семейство, "където да бъдат заобиколени от любов и грижа, които да гарантират правилно развитие и отглеждане", гласи изявлението.

Предложената законодателна промяна трябва също да затвори вратичка в законите, която не забранява напълно осиновяването от лице, което е във връзка с партньор от същия пол, каза по време на пресконференцията държавният министър Михал Войчик.

Служителите на министерството представиха основните положения на предложението, но проектозаконът все още не е внесен в парламента.

Полша не признава еднополовите бракове или съжителство, а конституцията на страната определя брака като съюз между мъж и жена, отбелязва ДПА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!