Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 000 човека годишно получават тежко психично разстройство

Документалният филм „Един от нас" е част от информационната кампания „Живей, не страдай“

Снимка: PR Care

На 14 март е премиерата на документалният филм „Един от нас" по БНТ, като част от информационната кампания „Живей, не страдай“ в подкрепа на хората с психични заболявания. Това съобщават от Портал на пациента.

По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки човек може да бъде засегнат. Пациентите с шизофрения и под наблюдение в България са 25 849.

От тази група близо 3000 души се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници. В България около 80 000 човека годишно получават тежко психично разстройство – шизофрения, психоза, тежка депресия

Пеперудата е емблема на кампанията „Живей, не страдай“. Тя е символ на трансформацията и на психичното здраве. Зад каузата стоят Фондация Глобална инициатива в психиатрията, Фондация Светът на Мария, Световната здравна организация - България, Националният център по обществено здраве и анализи и Портал на пациента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени