Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги предлага пакет антикризисни стимули за 32 млрд. евро в Италия

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Марио Драги заяви в петък, че пакетът от стимули за преодоляване на негативните последици от Covid-19 на стойност 32 милиарда евро ще бъде приет през следващата седмица.

Той обеща, че правителството на страната ще разшири схемата за защита на работните места, като същевременно ще използва и други финансови инструменти, за да помогнете на по-бедните италианци да получат облекчение от негативното въздействие на коронавирусната криза.

Драги добави, че възнамерява да предложи на парламента на Италия по-нататъшно увеличение на бюджетния дефицит , за да улесни икономическото възстановяване от пагубните последици от пандемията.

По-рано днес Италия прие по-строги мерки за ограничаване на пандемията от Covid-19, като Марио Драги защити това решение в своето изказване, подчертавайки, че решението за затягане на ограниченията е взето въз основа на "научни доказателства".

Италианското правителство издаде в петък нов указ, който позволява прилагането на по-строги ограничения от 15 март в повечето региони на страната. Според заповедта Сардиния, Сицилия, Калабрия и Умбрия засега ще бъдат освободени от това правило.

Училищата ще преминат към дистанционно обучение, баровете, ресторантите и магазините от несъществено значение ще останат затворени, докато гражданите ще могат да напускат домовете си само за работа, медицински грижи или други спешни нужди поне до 6 април. Освен това страната ще остане под пълен локдаун за Великденските празници.

Последното решение идва при наличието на силен ръст на новозаразените с Covid-19 в страната, като през последните 24 часа бяха установени 26 824 нови случаи на коронавирус - най-голям брой за едно денонощие от ноември 2020 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна