Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

AstraZeneca подава заявление в САЩ за своята Covid ваксина през този или следващия месец

Снимка: Ройтерс

"АстраЗенека" (AstraZeneca) се готви да подаде заявление за разрешение за спешна употреба в САЩ  за своята ваксина срещу Covid-19 по-късно този месец или началото на април, след като компанията натрупа достатъчно данни, за да прецени ефикасността на ваксината си, съобщиха за Ройтерс в петък източници с познания за текущото клинично изпитване.

Британският производител на лекарства завърши приемането на данни за изпитване на ваксината сред над 32 000 доброволци през януари и сега разполага с данни за най-малко 150 случая на Covid-19, съобщиха два източника на Ройтерс.

Броят на случаите на Covid-19 сред тези, които са получили ваксината спрямо инфекциите при участници в проучването, които са получавали само плацебо, ще покаже колко ефективна е била ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на заболявания при лица на 18 и повече години.

Ваксината на AstraZeneca, разработена в сътрудничество с Оксфордския университет, е разрешена за употреба в Европейския съюз и в много други страни, но все още не и от регулаторните органи на САЩ.

"Резултатите от проучване във "Фаза 3" в САЩ са необходими за оценката на Федералната агенция по лекарствата (FDA) на заявка за спешна употреба на нашата ваксина", заяви говорител на компанията, без обаче да потвърди подробности относно резултатите на проведеното проучване. "Очакваме данните от нашето изпитание във "Фаза 3" в САЩ да бъдат достъпни скоро, през следващите няколко седмици, и планираме да подадем разрешение за спешна употреба скоро след това", посочи той пред агенцията.

Очакваните резултати от американското проучване на AstraZeneca биха могли да помогнат за разрешаване на опасенията за безопасност, възникнали поради съобщения за кръвни съсиреци при някои получатели на тази ваксина, които накараха няколко държави да спрат временно нейното прилагане.

Подобно на Европейската агенция по лекарствата (EMA), експертна комисия на Световната здравна организация също разглежда този въпрос.

Очакваните данни от проучването също така могат да помогнат да се определи какво ще стане с дозите на ваксината на AstraZeneca, които вече се намират в американските складове в очакване на одобрение. "Ню Йорк Таймс" съобщи в четвъртък, че някои държави искат да набавят дози от ваксината, която в момента не се предлага в САЩ.

В брифинг за пресата в петък координаторът за коронавирусната реакция в Белия дом Джеф Зиенц заяви, че Съединените щати разполагат с малък брой дози от ваксината на AstraZeneca, който планират да запазят и да предоставят на американците, ако ваксината получи разрешение за спешна употреба от Федералната агенция по лекарствата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна