Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американците желаят да се ваксинират и подкрепят рестрикции за неваксинираните

Нарастващ брой американци искат да получат ваксина срещу коронавируса, като в същото време мнозинството от тях подкрепя и въвеждане на ограничения на работното място, начина на живот и пътуването за тези, които не са ваксинират срещу Covid-19. Това показва резултати от анкета на Ройтерс/Ипсос, публикувана в петък.

Националното проучване на общественото мнение сред 1005 души, проведено в понеделник и вторник, предполага, че темпът на ваксинациите може да се увеличи, след като повече ваксини станат достъпни и повече хора желаят да се ваксинират.

Общо 54% ​​от анкетираните заявяват, че са "силно заинтересовани" да се ваксинират. Това е по-висок процент от аналогично проучване през януари, когато 41% от американците изразиха същото ниво на интерес за ваксинация и едва 38% при проучване от май 2020 г. - още преди да бъдат разработени ваксини срещу коронавирус.


Интересът към ваксините се увеличи през последната година сред белите американци, така и сред расовите малцинства, като около 6 на всеки 10 бели и 5 на всеки 10 членове на малцинствени групи вече изразяват високо ниво на интерес за ваксиниране.

27% от американците пък заявяват, че не се интересуват от ваксиниране, което е относително непроменено ниво спрямо подобно проучване, проведено през май миналата година.

Последната анкета обаче предвещава социални предизвикателства, които могат да се появят, когато Съединените щати започнат да се измъкват от едногодишната пандемия, тъй като мнозинството американци искат да ограничат начините, по които неваксинираните хора могат да участват в обществения живот.

Цели 72% от американците заявяват, че е важно да се знае "дали хората около мен са били ваксинирани", показват резултатите от последната анкета на Reuters/Ipsos.

Мнозинство от 62% пък посочват, че неваксинираните хора не трябва да имат право да пътуват със самолети. 55% са съгласни, че неваксинираните хора не трябва да тренират в обществени фитнес зали, да влизат в кина или да посещават публични концерти.

На въпрос за работното място, 60% от американците казват, че искат да работят за работодател, "който изисква всички да негови служители да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, преди да се върнат на работа в офиса", а 56% от анкетираните смятат, че неваксинираните работници трябва да останат у дома.


Ройтерс отбелязва, че компаниите скоро могат да почувстват нарастващ натиск за справяне с тези опасения. Около 18% от населението на САЩ вече е получило поне една доза от коронавирусна ваксина, а президентът Джо Байдън заяви в телевизионна реч в четвъртък вечерта, че ще нареди на отделните щати да предоставят на всички възрастни американци достъп до ваксини до 1-ви май.

Д-р Амеш Адаля, старши учен в Центъра за здравна сигурност на института "Джон Хопкинс", каза, че отговорите в анкетата са имали смисъл, предвид социалните ограничения, наложени на всички през последната година.

"Хората казват: "Ако съм ваксиниран, това ще промени живота ми", посочи д-р Адаля. "И ако не сте ваксинирани, това е вашият избор. Но вие ще имате различен статус, защото може да сте носител на този вирус, така че да можете да го разпространите на друго неваксинирано лице".

Резултатите от анкетата бяха донякъде разделени по партийни линии. Републиканците, които по принцип са по-малко загрижени през последната година за коронавируса от останалите, също така подкрепят в по-малка степен от демократите желанието за ограничения на работното място и начина на живот за неваксинираните, показва анкетата.

И все пак дори сред републиканците четирима от всеки десет заявяват, че подкрепят ограниченията за хора без ваксини да посещават фитнес зали или киносалони. Пет на всеки 10 републиканци пък смятат, че за пътуване с авиокомпании трябва да се изискват ваксини.

Анкетата на Reuters/Ipsos е проведена онлайн във всичките Съединени щати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени