Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Германия спира временно прилагането на ваксината на "АстраЗенека"

| обновено на 15.03.21 в 17:06
Снимка: БГНЕС

Германия ще спре временно да прилага ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗнека" (AstraZeneca), заяви в понеделник говорител на здравното министерство, съобщава Ройтерс.

Това прави Германия поредната европейска държави, която временно ще преустанови имунизацията с тази ваксина след съобщения за разболявания при някои получили ваксината.

Министерството заяви, че новите насоки изпълняват препоръка на  Федералния институт за ваксини и биомедицина “Паул Ерлих” - германският орган, отговарящ за ваксините.

Здравното министерство добави, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще има последната дума дали да бъде одобрена по-нататъшната употреба на ваксината на "АстраЗенека".

Съобщението идва часове, след като висшите здравни власти в Германия заявиха, че в страната ще продължи прилагането на ваксината, разработен от "АстраЗенека" и Оксфордския университет.

Днес лидерът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Маркус Зьодер заяви, че Германия се нуждае от ясно становище на експерти дали ваксината на "АстраЗенека" е добра или не.

Отбелязвайки, че някои европейски държави са спрели използването на този препарат, Зьодер каза на пресконференция, цитиран от БТА, че точно затова трябва да е налице повече от ясно изявление в Германия "добра ли е ваксината или не е".

Миналата седмица Лотар Вилер, шефът на Института "Роберт Кох", каза, че няма данни, че е по-вероятно пациенти, на които е бил инжектиран препаратът, да развият заболявания на кръвта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени