Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американците ще налеят 40 млрд. долара в биткойни и на Уолстрийт след получване на новите стимули

Новата програма от финансови стимули може да осигури силно силен тласък на Уолстрийт и особено в биткойни, посочват резултати от проучване, публикувано в понеделник от Mizuho Securities и цитирано от агенция MarketWatch.

Анкета сред 235 лица, които очакват да получат своите чекове от последния кръг от държавната финансова помощ за облекчаване на негативните последици от Covid-19 за 1,9 трлн. долара, подписан от президента Джо Байдън, установи, че двама от петима получатели на средства планират да инвестират поне част от тях в биткойни и в акции.

Въз основа на отговорите, около 10% от общите брутни плащания или около 40 милиарда долара от директно раздаваните средства в размер на 380 милиарда долара, могат да бъдат насочени за инвестиции към най-популярната криптоваулта и за покупки на акции.

Това е в съответствие с констатациите от други проучвания и с досегашните доказателства, които съпътстваха нарастване на активността на индивидуалните инвеститори по време на коронавирусната пандемия.

Анализатори и икономисти спекулират, че скуката, предизвикана от въвежданите локдауни, съчетани с по-ранните стимулиращи плащания и липсата на дейности за тяхното изразходване, е предизвикала нарастване при отварянето на онлайн брокерски сметки, както и интерес към така наречените meme акции като GameStop Corp. и AMC Entertainment Holdings Inc.

Що се отнася до текущия кръг на плащания за закъсалите американци, проучване на Дойче банк (Deutsche Bank) в края на миналия месец също установи, че инвеститорите са готови да използват получените средства за търговия. Всъщност тази анкета установи, че инвеститорите са още по-нетърпеливи да хвърлят пари на пазара, като оценката е за приблизително 170 милиарда долара потенциален приток на средства към фондови пазари от прогнозните 465 милиарда долара директни плащания.

Проучването на Mizuho пък установи, че около 20% от получателите на чекове се очаква да разпределят до 20% от средствата за биткойн и/или акции, докато 13% очакват да разпределят 20% до 80% от теи средства за инвестиции, а 2% от тях се очаква да вложат 80% или повече на капиталовите пазари.

Същото проучване установява, че между биткойни и акции, водещата криптовалута е далеч по-популярния избор.


"Биткойнът е предпочитаният инвестиционен избор сред получателите на чекове. Той включва близо 60% от планираните допълнителни разходи, което може да означава 25 милиарда щатски долара допълнителни разходи за биткойни от предоставените по новата стимулиращ програма чекове на американците“, посочиха в понеделник анализаторите на Mizuho Дан Долев и Райън Койн. "Това представлява 2-3% от сегашната пазарна капитализация на Биткойн от 1,1 трилиона долара".

Някои американци може би вече са получили тези средства. Най-ранните партиди плащания, идващи с директни депозити, трябваше да бъдат факт още през изминалия уикенд. Хартиените чекове и средствата по предварително заредените дебитни карти ще започнат да пристигат през следващите седмици, според служителите на Internal Revenue Service (IRS) и Министерството на финансите. IRS заяви, че няма да зареди третия кръг на плащания по дебитните карти, които човек е получил през първите два кръга на държавни финансови стимули.

Тези прогнозни анкети идват в момент, когато биткойнът показва за пореден път като запазена марка своята волатилност. В понеделник той поевтинява с 6,5% към 56 340 долара, след като през уикенда успя да поскъпне за пръв път и над поредната психологическа бариера от 60 000 долара.

Междувременно фондовите индекси на Уолстрийт парираха първоначалната негативна търговия в понеделник и малко преди края на сесия започват отново да нарастват. Индексът DJIA се повишава с 0,1%,  широкият индекс S&P 500 с 0,18%, а технологичният индекс Nasdaq Composite  с 0,52%.

Индексът DJIA достигна нов рекорден връх от 32 931 пункта, S&P 500 се повиши до 3 957 пункта - непосредствени под историческия връх от 11-ти март около 3 960 пункта, докато индексът Nadaq все още се търгува с около 600 пункта под рекордния връх от 16-и февруари около 14 175 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени