Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимният февруарски студ сви промишленото производство на САЩ през февруари

Индустриалното и промишлено производство в САЩ отбеляза изненадващо силен спад през февруари, тъй като необичайният студ и зимни бури в Тексас извадиха от строя някои петролни рафинерии, нефтохимически съоръжения и заводи за полиестерни през голяма част от втория месец на годината.

Индустриалното производство на САЩ спадна през февруари с 2,2% след повишение с 1,1% през януари, докато финансовите пазари очакваха повишение с 0,3 на сто, показват данните на Федералния резерв.

Спад се дължеше на рязко свиване на промишленото производство с 3,1% след повишение с 1,2% месец по-рано, както и на силно понижение с 5,4% в минно-добивната промишленост (след повишение с 2,1% през януари).

Изключвайки негативния ефект от студеното зимно време през февруари, промишленото производство в САЩ се понижи с 0,5%, отчете Федералният резерв.

В същото време производството в областта на комуналните услуги скочи през февруари с цели 7,4% след понижение с 0,6% през януари в резултат на необичайно ниските температури и южните щати, което доведе до нарастване на потреблението на отопление.

Докладът на Фед също така показва, че натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през февруари до 73,8% от 75,5% през януари и остава с 5,8 процентни пункта под дългосрочното осреднено ниво за периода 1972-2020 година.

Натовареността на производствените мощности се понижи през февруари до 72,3% (от 74,6% месец по-рано), в комуналния сектори се увеличи до 78,5%, докато използването на производствения капацитета в минно-добивния сектор спадна до 77,5%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени