Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания, Норвегия и ЕС се споразумяха за риболовните квоти в Северно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвегия, Великобритания и Европейският съюз постигнаха тристранна сделка относно ограниченията на улова чрез съвместно управление на рибните запаси в Северно море след излизането на Обединеното кралство от ЕС, обявиха във вторник трите страни, съобщава Ройтерс.

Новата тристранна сделка, обхващаща общите квоти за риболов на атлантическа треска, пикша (вид треска), писия, херинга и сайда, е първата стъпка към прекратяване на законния хаос в ключовите риболовни води на Северно море, откакто Великобритания официални напусна ЕС на 31-ви декември 2020 г.

Британският министър на рибарството Виктория Прентис заяви, че докато новият договор обхваща общите риболовни квоти за Северно море, са в ход и двустранни преговори с ЕС, Норвегия и Фарьорските острови за потвърждаване на договореностите за достъп и обмена на квоти за риба.

"Сключването на тези преговори е още един ключов крайъгълен камък за Обединеното кралство, тъй като работим за устойчиво управление на рибарството и в полза на нашата индустрия“, каза Прентис.

Достъпът до риболовни води беше ключов проблем в търговските Брекзит преговори през миналата година, който беше окончателно уреден със споразумение, позволяващо на риболовните лодки на ЕС да продължат да ловят в морските води на Обединеното кралство още няколко години.

Британски, датски, немски, шведски и френски кораби ловят риба в норвежката част на Северно море, където се намират едни от най-богатите риболовни запаси в Европа, напомня Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна