Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да получим 12 млрд. евро от ЕС, ни трябва адекватен план за възстановяване и устойчивост

3
Снимка: Facebook /Асоциация на индустриалния капитал в България

Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да получи допълнителни средства за възстановяване на икономиката след кризата, предизвикана от Ковид-19. Европейският съюз отпуска един безпрецедентно голям финансов пакeт от 750 млрд. евро, които трябва да бъдат достъпни до държавите-членки на база на така изготвените планове. Максималният обем от средства за България са малко над 12 млрд. евро.

Тези средства ще бъдат отпуснати, ако представим адекватен национален план и стратегия, които да отговарят на основните приоритети и политики, заложени в общата европейска перспектива, обяснява евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Приоритетите, заложени в националните планове, чрез които ще се кандидатства за финансиране, трябва да са фокусират върху инвестиции в прехода към зелена икономика, инвестиции в иновации и наука и третото направление е - подпомагане на процесите на дигитализация“, обясни Пенкова.

Нашият план е изготвен твърде административно в първоначалния си вариант, смята още евродепутатът. По думите й там са включени и „стари“ проекти, които не са получили инвестиции от други европейски фондове, което според Пенкова може да спъне приемането на Националния план и стратегия и получаване на финансирането.

Това означава, че вместо 12 млрд. евро може да получим по-малко средства. Създава се и тенденция за една „червена лампичка“.Ако има проект не отговарящ на изискванията, ще бъдат разглеждани с повече внимание дори и тези, които са наистина адекватни“, добави Цветелина Пенкова.

Стара Загора е сред регионите, засегнати от зеления преход по отношение на въглищните централи от комплекса „Марица-изток“, които очакват повече средства и възможности за местния бизнес по Националния план за възстановяване, обяснява и Олег Стоилов от Търговско промишлената палата в Стара Загора.

Трябват и конкретни предложения от бизнеса, трябва да използваме и конкретните ресурси и финанси за реализация на ефективни и нови възможности да се разкрият високотехнологични производства, които пък ще дадат възможност за по-високи заплати на хората. Затова и създадохме клъстер за чиста околна среда към Палатата“, коментира Стоилов.

Евродепутатът Цветелина Пенкова смята, че в Националния ни план за възстановяване и устойчивост е трябвало да се заложат и конкретни инфраструктурни проекти за трансформацията на енергийния комплекс „Марица-изток“, включително за използването на газ и водород за производство на електрическа енергия в сегашните ТЕЦ-ове.

Държавите - членки трябва да предадат финалните версии на националните планове за възстановяване и устойчивост до 30 април тази година. Очаква се  тези средства да започнат да се отпускат от есента. Това обаче ще е възможно само ако няма забележки по плановете и ако те отговарят на изискванията и критериите.

Ако има проблеми с плановете, това ще забави отпускането на средствата, а може и да бъде фатално са сектори и бизнеси, които сериозно са засегнати от кризата, предизвикана от коронавируса.

Евродепутатът Цветелина Пенкова припомня, че един от основните критерии за отпускането на тези средства ще бъде и съблюдаването на върховенството на правото. „На практика всяко едно евро което ще се инвестира в България ще бъде подлагано на оценка от риска от корупция“, коментира Пенкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна