Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на инфлацията в ЕС през февруари до 1,3% при слаб растеж с 0,2% в България

Потребителските цени в еврозоната се повишиха на годишна база през февруари за втори пореден месец, а инфлацията в целия ЕС достигна едногодишен връх, но при много слабо повишение а България.

Това показват данни на европейската официална статистика Евростат.

Индекс на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през февруари с 0,2% спрямо месец по-рано и нарасна за втори пореден месец с 0,9% на годишна база, след като през януари излезе на позитивна територия и отбеляза първо увеличение от юли 2020 г. насам.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през февруари с 0,1% на месечна база, но се забави на годишна база до 1,1% от 1,4% през януари 2021 г.

Графики на потребителските цени в ЕС и еврозоната (г./г.)


Най-голям принос за инфлация през февруари оказа повишаването на цените на услугите с 0,3% на месечна база и с 1,2% спрямо година по-рано, но след повишение с 1,4% през януари. Неенергийните индустриални стоки се повишиха на годишна база с 1,0%, а цените на храните, алкохола и тютюневите изделия с 1,3%, докато енергийните цени се свиха с 1,7 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация се повиши през февруари с 0,3% спрямо януари и нарасна на годишна база с 1,3% след увеличение с 1,2% в началото на 2020 г. Това е най-високата инфлация в ЕС от февруари 2020 г.

Отрицателна годишна инфлация през февруари беше отчетена в 7 държави членки на ЕС, като най-голямо понижение беше отбелязано в Гърция (спад с 1,9%), Словения (с 1,1%) и Кипър (с 0,9%), докато най-висока годишна инфлация имаше в Полша (повишение с 3,6%), Унгария (с 3,3%) и Румъния (с 2,5%).

Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през февруари се повиши с 0,5% спрямо предходния месец и нарасна на годишна база с 0,2%, след като през януари беше отчетена дефлация от 0,3 на сто (низходяща ревизия от повишение с 0,1%).

Инфлация в ЕС (г./г.) през февруари за отделните държави членки




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна