Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед тази вечер

Снимка: БТА

Американските пазари на акции стартират с понижения, тъй като има ново нарастване на доходността на дълговите книжа на САЩ преди края на заседанието на Федералния резерв по-късно тази вечер.

Доходността на 10-годишните облигации нараства до нов 13-месечен връх от 1,676%, което се отразява най-негативно на акциите на технологичните компании, като индексът Nasdaq Composite се понижава с 1,28% около 90 минути след старта на търговията в сряда.

Рязкото увеличаване на доходността на американските ДЦК се дължи на подновени инвеститорски опасения, че одобрените преди време масивни държавни финансови стимули, които вече започнаха да се предоставят на домакинствата с ниски доходи, ще доведат до прегряване на икономиката на САЩ и това ще наложи вдигане на основните лихви на Фед.

Индексът на сините чипове DJIA се търгува около вчерашното нивото на затваряне, докато широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,57%.

Акциите на технологичните гиганти Apple Inc и Microsoft Corp поевтиняват съответно с 2,15% и с 1,16%.

В същото време банковите акции нарастват с около 0,3%, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските облигации, докато акциите на авиокомпаниите нарастват средно с около 0,5% на фона на очакванията за постепенно нормализиране на въздушния транспорт с оглед на доброто темпо на ваксинация срещу Covid-19 в САЩ.

По-ясната посока на движение на Уолстрийт ще бъде факт след края на двудневното заседание на Фед (20.00 часа наше време). Тогава Централната банка на САЩ ще представи и най-новите си макроикономически прогнози за 2021 г., след което ще последва и пресконференция на управителя на Фед Джером Пауъл.

Шефът на Фед вероятно ще се опита да успокои инвеститорите, че американската икономика ще се възстанови от коронавирусната криза, без това да бъде свързано с прекалено висока инфлация.

Въпреки че Фед многократно обяви, че ще запази настоящата силно стимулираща парична и лихвена политика, докато пазарът на труда се възстанови напълно, някои централни банкери могат да намекнат за повишаване на лихвените ставки през 2023 г. Някои инвеститори и икономисти залагат на още по-ранни повишения на лихвите, като банката Morgan Stanley прогнозира затягане на паричната политика в началото на следващата година.

Не се очаква Федералният резерв да направи промени по отношение на лихвените проценти или покупките на активи, но инвеститорите са нетърпеливи да видят последните прогнози на централната банка относно икономическите перспективи и прогнозирания от централните банкери дългосрочен път на лихвените проценти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени