Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Икономическите перспективи все още са заобиколени от несигурност

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард отбеляза в четвъртък, че икономическата ситуация в Европа изглежда "по-светла сега, отколкото преди година", когато започна коронавирусната пандемия и вероятно "ще се подобри през 2021 г.".

"Перспективите обаче остават "заобиколени от несигурност поради динамиката на пандемията и скоростта на ваксинационните кампании", посочи Лагард по време на своя реч пред комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Коментирайки първата годишнина от въвеждането на т.нар. "Пандемичната програма за извънредни покупки на активи" (PEPP), Кристин Лагард отбеляза, че пандемията е оказала "сериозно въздействие" върху икономиката на еврозоната и върху "всички аспекти от живота на много европейци".

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че по-високият процент на покупки на облигации по програмата PEPP в последно време е в отговор на увеличението на доходността на еврооблигациите, което може да изпревари самото икономическо възстановяване.

Според Лагард ЕЦБ няма да поставя по-голям акцент върху краткотрайните скокове на инфлацията.

Централната банка очаква "известна променливост" в инфлацията през 2021 г. на фона на все още продължаващата пандемия от Covid-19, поради "променящата се динамика на характерни, особени фактори, които в момента тласкат инфлацията нагоре, но които фактори се очаква да изчезнат в началото на следващата година".

Прогнозираната от Лагард инфлация ще нараства постепенно, след като "въздействието на пандемията изчезне, подкрепена от подходящата фискална и парична политика“. Тя заяви, че годишният инфлационен процент ще бъде 1,5% през 2021 г., 1,2% през 2020 г. и 1,4% през 2023 г. "под целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто".

Тя подчерта продължителните "рискове в низходяща посока", свързани главно с " разпространението на вирусни мутации и последиците от продължаващата пандемия за икономическите и финансовите условия".

Въпреки това шефът на ЕЦБ остава оптимист по отношение на "силата на реакцията на Европа при криза“, като самата реакция на Европейския съюз включва "парични, фискални, надзорни и регулаторни мерки“.

Лагард прогнозира, че реалният брутен вътрешен продукт (БВП) вероятно ще се свие през първото тримесечие и след това се очаква икономическо възстановяване през втората половина на 2021 г.

Според Лагард икономическите стимули за 1,9 трилиона долара, които одобри правителството на САЩ, ще "осигурят умерен тласък" на икономическия растеж в еврозоната, като инфлацията в еврозоната също ще претърпи леко увеличение след тези фискални стимули.

Шефът на ЕЦБ добави: "Тъй като пакетът от фискални помощи в рамките на еврозоната е по-малък, последните американски стимули ще доведат до "по-слабо синхронизирано глобално икономическо възстановяване".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна