Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IfW: Германската икономика ще се върне към предкризисните нива до края на 2021 г.

Германската икономика вероятно ще нарасне с 3,7% през 2021 г. и ще достигне нивата си от преди коронавирусната криза до края на годината, като напредъкът във ваксинацонната кампания трябва да помогне за нарастване на износа и потреблението, заяви в четвъртък немският икономически институт IfW.

По този начин IfW, който е един от водещите германски институти и част от група експерти, съветваща правителството, ревизира прогнозата си от декември, когато очакваше икономически растеж от 3,1 на сто.

"Предкризисното ниво на икономическа продукция вероятно ще бъде надвишено още през третото тримесечие на текущата година", посочи IfW.

През 2020 г. най-голямата икономика в Европа се сви с 4,9% поради коронавирусната пандемия.

За следващата година IfW заяви, че очаква БВП на Германия да нарасне с 4,8%, което също представлява възходяща ревизия от декемврийската прогноза за икономическа експанзия от 4,5 на сто.

Само ден по-рано Съветът на икономическите консултанти на германското правителство прогнозира, че германската икономика ще нарасне през тази година с 3,1% вместо с 3,7%, според предишни оценки. Икономическите правителствени съветници също така посочиха, че очакват икономиката да достигне предкризисното си ниво към края на 2021 или началото на 2022 г. и да нарасне догодина с 4 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна