Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита е пречиствателната станция за отпадни води на Ямбол

Снимка: Даниела Костова, БНР

Пречиствателната станция за отпадни води на Ямбол беше открита днес. Нейното изграждане е част от проекта за водния цикъл на града. 

Общата стойност на проекта, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Околна среда" е близо  44 500 000. лв., като финансовото участие на общината бе 1 133 520 лева.

Изграждането на пречиствателната станция беше неколкократно спирано, включително и заради фалит на фирмата-изпълнител. Последваха нови процедури и днес водният цикъл е вече факт, като пречиствателната станция работи вече повече от месец, посочи кметът на Ямбол Валентин Ревански. 

"Благодарение на една такава голяма инвестиция отпадъчните води на Ямбол се пречистват и най-важното е, че след тяхното пречистване, те отговарят на изискванията за заустване".

Пречиствателното съоръжение все още не е прехвърлено за стопанисване на ВиК - дружеството в Ямбол. След като това стане се очаква поскъпване на цената на водата с между 20 и 30 стотинки на кубик. 

Очакванията са, че с включването на пречиствателната станция, многобройните сигнали за локални замърсявания на река Тунджа ще бъдат ограничени до минимум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна