Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата Г-7 се съгласи да увеличи финансовата мощ на МВФ за по-бедните държави

Кристалина Георгиева приветства решението на седемте най-силно развити икономики

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седемте най-силно развити икономики в света, известни като групата Г-7,  се съгласиха за пръв път от 2009 г. насам да подкрепят увеличаване на резервите на Международния валутен фонд. Тази стъпка е предназначена да помогне на развиващите се страни да се справят с коронавирусната пандемия, съобщи в петък британският финансов министър Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.

Великобритания, която председателства Г-7 тази година, посочи, че финансовите министри от Г-7 са се съгласили да подкрепят "ново и значително" увеличение на обема на т.нар. Специални права на тираж (СПТ, SDR) - вътрешната валута, използвана от МВФ.

"Днешното важно споразумение между Г-7 проправя пътя за решаващи и съгласувани действия в подкрепа на страните в света с ниски доходи, като гарантира, че никоя държава няма да изостане в глобалното икономическо възстановяване от коронавирусната криза“, каза британският финансов министър Сунак.

Кристалина Георгиева

Новината беше приветствана от управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, която определи като "продуктивна" срещата на финансовите министри на Г-7.

През миналата година МВФ заяви, че иска разпределението на СПТ да се увеличи до еквивалента на 500 млрд. долара от 293-те млрд. долара, договорени по време на последното разширяване на финансова мощ на фонда през 2009 г. - непосредствено след световната финансова криза.

На това предложение за разширяване се противопостави тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп. Миналия месец министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън от администрацията на новия президент Джо Байдън обаче заяви, че би искала подобно разширяване, но тя желае по-голяма прозрачност за това как ще се използват и търгуват Специалните права за тираж.

Източници от Съединените щати, запознати с преговорите в рамките на Г-7, споделиха пред Ройтерс, че се обсъжда увеличение до около 650 млрд. долара.

Републиканците от Конгреса на САЩ обаче вече се оплакаха, че този ход няма да бъде насочен към страните, които се нуждаят най-много от средствата, а ще осигури свободни парични резерви за Китай, Иран и други страни, които администрацията на Тръмп смята за противници.

Всяко разширяване на СПТ също така ще трябва да бъде договорено със страните извън Г-7, включително Китай, преди пролетната среща на МВФ през април 2021 г., отбелязва Ройтерс.


Агенцията за кредитни рейтинги "Фич" заяви, че увеличението на СПТ до 500 млрд. долара би било равносилно на 0,5% от годишната икономическа продукция в световен мащаб и би представлявало 3,5% от световните финансови резерви.

"Това ще помогне на страните да се справят с непосредствения външен финансов натиск, но е недостатъчно, за да облекчи по-обширните предизвикателства при обслужването на дълга", коментира кредитната агенция.

Британският финансов министър посочи, че допълнителните СПТ ще помогнат на по-бедните страни "да плащат за ключови нужди като ваксини и внос на храни и да подобрят буферите на развиващите се пазари и на страните с ниски доходи".

Различни групи за борба с бедността приветстваха този ход, но заявиха, че трябва да се направи повече, за да могат по-богатите държави да споделят своите неизползвани СПТ с по-бедните.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна