Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров започна визита си в Китай с призив към Москва и Пекин да намалят доларовата употреба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров започна в понеделник посещението си в Китай с призив към Москва и Пекин да намалят зависимостта си от щатския долар и западните платежни системи, за да се противопоставят на това, което той нарече "идеологическата програма" на Запада, съобщава Ройтерс.

Очаква по време на двудневната визита в Китай Сергей Лавров да проведе разговори с китайския си колега в момент, когато връзките на двете страни с администрацията на американския президент Джо Байдън са силно обтегнати.

В петък американски и китайски висши представители приключиха "трудни и директни" преговори в Аляска, както и определи Вашингтон, докато руският посланик в САЩ пристигна в Москва в неделя за консултации, след като Джо Байдън каза в интервю през миналата седмица, че смята, че президентът Владимир Путин е убиец.

Русия също така е подготвена за нов кръг от американски санкции заради това, което според Вашингтон е намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г., което обаче Москва отрича, напомня Ройтерс.

В разговор с китайски медии преди началото на посещението си в азиатска държава Сергей Лавров заяви, че Москва и Пекин са принудени да се развиват независимо от Вашингтон, за да осуетят опитите на САЩ да ограничат тяхното технологично развитие.

"Трябва да намалим санкционните рискове чрез засилване на нашата технологична независимост, като преминем към плащания в националните ни валути и в глобалните валути, които служат като алтернатива на американския долар", каза Лавров, според стенограмата от негово интервю, публикувано в понеделник преди началото на визитата му в Китай.

"Трябва да се отдалечим от използването на международни платежни системи, контролирани от Запада", посочи още той.

Преди неговото посещение китайският държавен вестник The Global Times предположи, че визитата на Лавров е знак за това как тясната координация между Китай и Русия ще компенсира въздействието на това, което изданието нарече "създаване на проблеми от страна на САЩ".

"Времето на визитата на Лавров е достойно за отбелязване, тъй като означава, че Русия е първата страна, с която Китай споделя информация и мнения по ключови въпроси след комуникацията "лице в лице" между Китай и САЩ през миналата седмица", се посочва още в китайският официоз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна