Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

YouGov: Рязък спад на доверието в Европа към ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека"

Доверието в безопасността на ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) понесе сериозен удар в Испания, Германия, Франция и Италия с оглед на съобщенията за редки кръвни съсиреци, свързани с нея, което накара редица държави да спрат за кратко нейното прилагане, показват данните от анкета на агенция YouGov, съобщени в понеделник.

Агенция Ройтерс цитира YouGov да посочва, че още в края на февруари е било установено, че европейците са по-колебливи по отношение на ваксината на "АстраЗенека", отколкото по отношение на тези на Pfizer/BoiNTech и на Modenra.

Най-малко 13 европейски държави през последните две седмици спряха да прилагат ваксината на "АстраЗенека", разработена съвместно с учени от Оксфордския университет, след съобщения за малък брой кръвни заболявания, напомня Ройтерс.

Много от тези държави възобновиха използването на тази ваксина в петък, след като регулаторът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в четвъртък в предварителен преглед на безопасността, че ваксината на "АстраЗенека" е безопасна и ефективна и не е свързана с повишаване на общия риск от образуване на кръвни съсиреци.

EMA обаче не изключи възможна връзка с редки случаи на образуване на кръвни съсиреци в мозъка, известни като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST).

Анкетата на YouGov, която обхващаше около 8000 души в седем европейски държави и беше проведена между 12 и 18 март, установява, че във Франция, Германия, Испания и Италия хората са по-склонни да гледат на ваксината на AstraZeneca като на опасна, отколкото безопасна.

Около 55% от германците посочват, че според тях ваксината не е безопасна, докато по-малко от една трета (32%) смятат, че е безопасна, сочат резултати от анкетата. Процентите при предишно аналогично проучване в Германия бяха съответно 43% (безопасна) и 40% (не е безопасна).

Във Франция, където ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" вече не беше популярна, 61% от анкетираните казват, че сега я смятат за опасна при едва 23%, които я считат за безопасна (при предходното проучване тези проценти бяха съответно 43% и 33%).

В Италия и Испания повечето хора по-рано смятаха, че ваксината на AstraZeneca е безопасна - съответно 54% ​​и 59% от анкетираните, но тези проценти са спаднали при последното проучване съответно до 36% и 38%.

Проучването показа, че само във Великобритания, където ваксината на AstraZeneca се прилага на национално ниво още от януари, опасенията за кръвни съсиреци са имали малко или никакво въздействие върху общественото доверие. По-голямата част от анкетираните във Великобритания - или цели 77% - все още твърдят, че тази ваксина е безопасна. Доверието на британците към нея е съизмеримо с тяхната оценка за безопасност от 79% на ваксината на Pfizer/BioNTech, посочва Ройтерс.

Агенция YouGov също така каза, че изглежда няма опасност от преливане на негативните нагласи в седемте европейски държави, анкетирани за ваксините срещу Covid-19 на Pfizer и Moderna, като и двете тези ваксини продължават да се считат от хората за толкова безопасни, колкото при аналогична анкета преди три седмици.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени