Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 60 души са убити при нападения в Нигер

Въоръжени мъже убиха вчера най-малко 60 цивилни в Югозападен Нигер, съобщиха днес местните власти, цитирани от "Ройтерс". Нападателите са атакували три села в района Тахуа на границата с Мали. Източник от силите за сигурност обвини за атаките групировката "Ислямска държава" (ИД), чийто местен клон действа в района.

Алфузази Исинтаг, кмет на Тилиа, общината, в която се намират трите села, заяви пред "Ройтерс", че има близо 60 убити, но броят на жертвите може да нарасне. Местен старейшина, поискал да остане анонимен, предположи, че броят на убитите може да е около 70 души.

Поредния изблик на насилие е част от по-големия проблем със сигурността в западноафриканския регион Сахел, където действат екстремисти, свързани с "Ал Кайда", ИД и етнически милиции.

Вчерашните атаки може да са отмъщение за неотдавнашните арести на хора, заподозрени в принадлежност към въоръжените групировки в райна, сочи доклад на хуманитарни организации, действащи под ръководството на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Неизвестни нападатели убиха 58 селяни в близкия район Тилабери миналия понеделник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!