Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволнение след секс в парламента на Австралия

Премиерът Скот Морисън заяви на пресконференция в парламента в Канбера, че е отвратен и шокиран от поредния секс скандал.
Снимка: БТА

Кризата в политическия живот на Австралия продължава да расте след появата на видео, показващо служители да правят секс в парламента и довело до уволнението на помощник на законодател, предаде Би Би Си.

В записът помощникът прави секс на бюрото на депутатка.

Премиерът Скот Морисън нарече видеото „позор“

Случаят стана достояние на обществеността, след като бивша служителка разкри как се е страхувала да не загуби работата си след сексуално посегателство.

Британи Хигинс твърди, че е била изнасилена от по-старши колега в офиса през март 2019 г., но била под натиск да не докладва станалото на полицията.

Това отприщи вълна от твърдения за сексуални посегателства, а миналата седмица десетки хиляди протестираха срещу сексуалните посегателства и тормоз на жени в Австралия.

Видеозаписите, снимани преди две години, бяха разпространени в местни медии от бивш държавен служител. Той каза още, че в стаята за молитви в парламента е правен секс, а в сградата са водени жрици на любовта.

Нарече някои от колегите си „морално банкрутирали“ и че има „култура на мъже, които мислят, че могат да правят каквото си искат“.

Реакциите

Премиерът Морисън заяви днес, че е „шокиран“ и добави: „Трябва да подредим тази къща. Трябва да оставим политиката настрана по тези въпроси, да признаем проблема и да го оправим“.

По-рано той бе критикуван за липса на реакция, включително за отказ да се срещне с протестиращите миналата седмица. По-късно лидери на протеста бяха поканени в парламента, но те отказаха среща при закрити врати.

Недоволство предизвикаха и думите на депутатката Мишел Ландри, която заяви, че „съжалява“ за уволнения си помощник.

Но министърката в правителството Карън Андрюс заяви пред репортери, че „съвестта повече не ми позволява да мълча“ за сексизма в австралийската политика. Тя каза, че трябва да бъде обмислена квота по полове за политическата представителност.

Морисън намекна, че не е категорично против идеята.

„Опитахме по друг начин, но той не донесе резултати, така че бих искал да се справим по-добре на този фронт“, каза той.

Опозиционната Лейбъристка партия вече прилага такива квоти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна