Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради стратегията към Covid-19

Съседите на Швеция са влошили мнението си за нея

Младежи в кафене на открито в Стокхолм, 22 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Начинът, по който Швеция се отнесе към коронавирусната пандемия, различен от по-голямата част от строгите карантини в Европа, промени към по-лошо отношението на скандинавските съседи, показва публикувано днес проучване, предаде Ройтерс.

Почти 40% от допитаните в Норвегия, Финландия, Дания и Исландия казват, че са станали по-малко позитивни към Швеция през изминалата година, а стратегията на Стокхолм спрямо Covid-19 е най-често посочваната причина за това, показва проучването на Шведския институт, публична агенция, която популяризира страната по света.

Швеция пое по различна пътека от съседите си по време на пандемията и предпочете да не налага строги локдауни, макар че постепенно увеличи все още предимно доброволните ограничения на публични събирания и социални дейности.

Около 750 000 от 10 млн. шведи са били с положителен тест за Covid-19, а над 13 000 са починалите – смъртност, която е далеч по-висока от тази в скандинавските съседи, но по-ниска от някои европейски страни, предпочели карантина.

Хиляди смъртни случаи имаше в домове за възрастни.

„Хората смятат, че шведската стратегия спрямо пандемията е имала пропуски или е била погрешна. Посочената причина е, че Швеция не е успяла да предпази шведските граждани достатъчно, особено уязвимите групи“, посочва Институтът. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени