Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In Memoriam: Татяна Лолова

Участието на Татяна Лолова в "Корабът нощ" беше последната ѝ роля в театъра и в Радиотеатъра

Снимка: Ани Петрова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова.

Напусна ни Татяна Лолова и сърцето на България спря в едноминутно мълчание. Бляскаво талантлива, харизматична, влюбена в живеенето и в изкуството, превземаща, обединяваща, разсмиваща, разплакваща, единствена. Можеше всичко – от ярка комедия до древногръцка трагедия. Втъкана в българския театър, радиотеатър, в телевизията и киното. И в сърцата ни.

"Благодарим ти, Татяна Лолова, че беше част от живота ни. Че осветяваше тъмнината ни и повдигаше духа ни. Благодарим ти, че живя с мисия, че вървя изправена. Благодарим ти, че озаряваше, сияйно радваше и обичаше. А сега ние ти казваме, че много ще ни липсваш и ще те обичаме завинаги", споделя екипът на Радиотеатъра.

В чест на голямата актриса Българското национално радио дава възможност да чуете пиесата "Корабът нощ" – последната ѝ роля в театъра и в Радиотеатъра.

"Корабът нощ" е по текстове на Маргарит Дюрас. Режисьор на спектакъла е Стилиян Петров. Преводът е дело на Албена Стамболиева и Мария Георгиева. Ролите се изпълняват от четири водещи актриси на българския театър – Петя Силянова, Пламена Гетова, Цветана Манева и Татяна Лолова. Пиесата е записана във Второ студио на БНР в месеца, преди да се развихри пандемията. Но по някакъв интуитивен, нелогичен, почти абсурден начин тази радиокомпозиция като че ли е създадена именно за да се слуша в дни на изпитание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна