Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валдис Домбровскис отхвърли обвиненията за "ваксинен национализъм"

Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви във вторник, че е "много несправедливо" да се обвинява Европейския съюз във "ваксинен национализъм", заявявайки, че единният блок е един от най-големите износители на ваксини срещу Covid-19.

В интервю за телевизия CNBC той обаче призна, че ЕС е "изправен пред сериозна ситуация при предоставянето на ваксини" и трябва да ускори програмата за имунизация, както и производството и доставката на ваксини.

"Това, което е важно в момента, е, че компаниите всъщност трябва да изпълняват своите договори, защото проблемът, пред който сме изправени, особено с една компания, която не спазва договора, е, че доставките на ваксини изостават от договореното", подчерта Домбровскис, изглежда визирайки "АстраЗенека".

По-рано през деня генералният директор на дирекция „Здраве“ в Европейската комисия Сандра Галина заяви, че съюзът остава недоволен от "АстраЗенека" и че Комисията ще предприеме действия срещу компанията заради неизпълнението на задължението ѝ по договора за доставки на ваксини срещу Covid-19. Тя обаче добави, че първите ваксини срещу коронавирус на компанията Johnson & Johnson трябва да бъдат доставени в ЕС в средата на април.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени