Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Начален удар": Сюзан Ланглен – първата световна тенис звезда

Сюзан Ланглен има неподражаем стил, съчетание на агресия, мощ и балетни движения.
Снимка: Архив

В 11-и епизод на подкаста „Начален удар“ ще ви разкажа историята на първата голяма тенис звезда – французойката Сюзан Ланглен.

Тази година се навършват 100 години, откакто парижанката оглавява за първи път световната ранглиста и това е поводът да си спомним за „Ла Дивин“ или Божествената, както са я наричали в цял свят. 

На нейно име е нарече вторият по големина стадион в комплекса „Ролан Гарос“, както и трофеят, който се връчва на шампионката при жените в турнира от Големия шлем. Смело може да се твърди, че Ланглен променя тениса напълно – като се започне от облеклото, премине се през стила на игра, поведението на корта и извън него и се завърши с първия професионален договор при дамите в спорта. Сюзан печели общо 31 титли от Шлема в кариерата си, от които по 6 на единично от „Ролан Гарос” и Уимбълдън.

Ланглен е родена на 24 май 1899 година. Тя започва да тренира на 10 години, защото страда от астма и като цяло е с крехко здраве. Първият ѝ треньор е нейният баща Шарл.

Само за няколко години Сюзан се превръща в тенис сензация. Крехката тийнейджърка неочаквано стига до финала на шампионата на Франция през 1914 година. След края на Първата световна война, от 1919 до 1923 година тя печели титлите на единично и на двойки на Уимбълдън. 

От 1920 година , когато се възстановява провеждането на Откритото първенство на Франция, Ланглен става абсолютен хегемон и взема общо 16 купи в Париж на сингъл, двойки и смесени двойки.


Статуята на Сюзан Ланглен пред един от входовете на корта, носещ нейното име на

В началото на 20-те години на ХХ век Ланглен променя изцяло тенис модата. Благодарение на дизайнера Жан Пату, чиято муза е, тя получава революционен екип, в който копринената рокля е без ръкави и е до коляното. До този момент е било смятано за неприемливо на корта дамите да показват която и да е част на тялото си освен дланите. Сюзан отказва да носи и традиционната шапка, като завързва на главата си цветна лента, която започва да носи нейното име.Като цяло тя демонстрира, че показването на хубав тен на кожата вече е модерно.

Така неусетно парижанката се превръща в това, което наричаме с клишето „модна икона“. През 1922 година Ланглен прави следващата дръзка стъпка. Тя скъсва с белите дрехи и се появява на игрището в цветни екипи, вдъхновена от стила „Ар Деко“. 

В епизод 11 ще научите още:

✔️ Как Ланглен се превръща в национална героиня след олимпийските игри в Антверпен?

✔️ Кои нейни рекорди в тениса няма да бъдат подобрени?

✔️ Как парижанката заобикаля Сухия режим в САЩ?

✔️ Как мач с американка в Кан превръща Сюзан в литературна героиня?

✔️ Защо нанася обида на британската монархия и какви са последствията?

✔️ Колко получава от първия професионален договор на жена в спорта?

✔️ Защо статуята на Сюзан Ланглен е издигната с огромно закъснение?

✔️ Кои са акцентите в класацията на седмицата?

Подкастът "Начален удар" можете да слушате на:

На олимпийските игри в Антверпен, където печели два златни медала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна