Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За повече инвестиции и равен достъп до иновациите

Снимка: HealthPR

Необходимо е изработване на национален антираков план, защото пандемията постави нови предизвикателства, свързани с увеличени разходи по лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на европейския План за рака. Според него без начертаните мерки до 2035 г. се очаква с 24% увеличена смъртност от онкозаболявания в Европейския съюз.

Около тези изводи се обединиха участниците в Седмата онлайн годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор".

Според д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, епидемията ние е показала, че не можем да изоставаме в развитието на иновациите. Той обяви, че БЛС ще дигитализира регистъра на лекарите в България, който ще може да бъде интегриран в бъдещата национална здравна информационна система. С инициативата „Заедно за повече здраве“ ще изпратят до бъдещите управляващи няколко основни изисквания: за надпартиен коненсус за развитие на здравеопазването през следващите 5 г., България трябва да догони останалите страни в ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те от 4,2% за станат 8% от БВП, или от 6 млрд. лв. на 10 млрд. лв.

Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, подчерта, че дигитализацията на здравния сектор трябва да протече в услуга на медицинските специалисти. По думите ѝ нужни са повече инвестиции, но като се прилага и по-добър контрол.

Според Наталия Маева, председател на Управителния съвет на Националната пациентска организация, заради огромното претоварване на здравната система заради епидемията от Covid-19, пациентите с хронични заболявания имат затруднен достъп до диагностика и лечение. По думите на Маева пандемията ни застига, преди нашата здравна система да може да предоставя дистанционни услуги.

БТА

Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, се присъедини към призива политиците да загърбят различията и да се обединят върху общите цели за здравеопазването.

Проф. д-р Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология към "Аджибадем Сити клиник и председател на Българското онкологично научно дружество заяви, че приближава „торнадо от пациенти с незаразни хронични социалнозначими заболявания, каквито са онкологичните. Торнадото ще изисква колосален финансов ресурс“, казва проф. Дудов.

Деян Денев допълни, че честотата на онкозаболяванията се повишава в световен мащаб, но смъртността намалява, което показва, че медицината постига по-добри резултати днес. Според него у нас има значително увеличение на новите ракови случаи. В 3 от 5 случая по отношение на честотата това е свързано с възраст над 50 г. и тенденцията е заради застаряването на населението. Иновациите трябва да съществуват, но и пациентите да имат добър достъп до тях. 42% от всички случаи на рак могат да се предотвратят , посочи още Денев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени