Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Перспективите за икономическо възстановяване са несигурни, особено в по-бедните страни

Снимка: Twitter /KGeorgieva

Перспективите за възстановяване от предизвиканото от Covid-19 икономическо забавяне са несигурни и неравномерни, като някои нововъзникващи икономики и почти всички страни с ниски доходи са изложени на риск от по-нисък растеж, заяви във вторник управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

"Време е да се удвоя усилията, за да може търговията отново да бъде двигател на растеж и възможности", посочи Кристалина Георгиева на онлайн събитие, организирано от Световната търговска организация.

Обемът на глобалната търговията може да нарасне с 8,5% през тази и с 6,5% през следващата година, добави шефът на МВФ.

Според г-жа Георгиева "възстановяването на търговията, ако се управлява добре, може да повиши растежа и жизнения стандарт в развиващия се свят".

Ден по-рано в пространно интервю за американския онлайн финансово издание Barron's, Кристалина Георгиева отбеляза, че глобалната икономика е в началото на своето възстановяване, но най-трудното може би тепърва предстои, предвид нелеката задача на политиците да направят необходимите структурни промени за справяне с икономическите щети в резултат на коронавирсната пандемия.


"Колкото и ужасна да беше 2020 година, тя може би беше по-лесната част от задачата пред нас", казва шефът на МВФ в интервюто.

"Разрешаването на проблемите, справянето с пораженията и преминаването към по-приобщаващ и зелен растеж - това е най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправим. Трябва да бъдем решителни и да направим света по-устойчив, защото тази пандемия няма да бъде единственото сътресение, което ни очаква в бъдеще".

През 2021 г., а вероятно и през 2022 г., най-важната икономическа политика ще бъде ваксинационната политика, смята г-жа Георгиева. "Една от причините, поради които виждаме риск от продължителен икономически застой, са прогнозите за вероятния ход на ваксинационните кампании. Подкрепата за ускоряване на процеса на ваксиниране е изключително важна инвестиция за целия свят, особено за развитите икономики".

Изчисленията на МВФ сочат, че ползите от ваксинацията срещу Covid-19 ще се равняват на допълнително производство в световен мащаб в размер на 9 трлн. долара до 2025 г., като 60% от тях ще се спечелят от възникващите и развиващите се страни, а от развитите икономики - 40 на сто или 4 трлн. долара.

Според Кристалина Георгиева най-сериозната тревога по отношение на дълготрайните белези, които причина пандемията, е нарастващото неравенство.

Шефът на МФВ също така отбеляза в интервюто за Barron's, че мощната стимулира парична и лихвена политика е изключително важна, като изходната стратегия от тези стимули трябва да бъде предприета с особено внимание при поетапно оттегляне на подкрепата, съпроводено с прецизна оценка на това, което предстои.

Г-жа Георгиева предупреди и за рискове, свързани с натрупването на огромни по размер дългове в световен план. "Ако неочаквано се стигне до затягане на финансовите условия и се провалим в управлението на прехода след края на пандемията, ще станем свидетели на сериозни сътресения".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна