Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7-месечен връх на активността в британския сектор на услугите в очакване края на локдаунда

Силен ръст на новите поръчки в очакване на облекчаване на локдаунда във Великобритания предизвика много по-силен отскок на бизнес активността на британските компании през март, показват предварителни резултати от ежемесечното проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Обединеното кралство, нарасна изненадващо рязко през март до 7-месечен връх от 56,6 пункта спрямо 49,6 пункта през февруари докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение към 51,1 пункта.

Доверието сред британския бизнес беше подсилено от бързото темпо на ваксинация срещу Covid-19 в страната, което се оказа и един от факторите за първото нарастване на трудовата заетост от началото на коронавирусната пандемия.

"Това повишение на общата икономическа активност беше подхранвано от нарастване на новите поръчки за първи път от септември 2020 г. насам, което участниците в проучването обясниха с възстановяване на продажбите преди очакваното облекчаване на противоепидемичните мерки, заедно с по-силното доверие на потребителите и скок в търсенето на услуги, свързани с жилищните имоти", се отбелязва в доклада на IHS Markit.

"Нарастването на бизнес активността е далеч по-силно от очакванията и намеква за само умерено свиване на британския БВП през първото тримесечие", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Британската икономика се сви с 10% през 2020 г., отбелязвайки най-драматичен спад от повече от 300 години, а по-рано този месец правителствените бюджетни прогнози показаха, че ще отнеме време до средата на следващата година, преди икономиката на острова да се върне към своето предпандемично ниво.

Проучването на агенция Markit вероятно ще засили увереността сред членовете на Английската централна банка, че британската икономика се намира на пътя на по-бързо възстановяване тази година.

"Обнадеждаващите PMI показатели за бъдещите очаквания, за разкриването на работни места и за силен приток на нови поръчки сочат за стабилен икономически растеж през второто тримесечие, особено ако допълнително бъдат премахнати ограничителните противоепидемични мерки", отбеляза Уилямсън.

Индексът PMI, оценяващ промишлената активност във Великобритания, нарасна през март до 57,9 пункта от 55,1 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от ноември 2017 г., докато аналогичният индекс в сферата н услугите се повиши до 7-месечен връх от 56,8 пункта спрямо 49,5 пункта месец по-рано.

"Доставчиците на услуги отбелязаха за наличието на предварителни резервации от местни потребители, докато някои производители цитираха наличието на увеличени поръчки от хотелиерски фирми и търговци на дребно", се посочва в доклада на IHS Markit.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна