Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Няма да има пълен локдаун на Великденските празници

| обновено на 24.03.21 в 18:57
Федералният канцлер Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел отмени пълното затваряне по Великден само ден, след като то бе обявено. Канцлерът се извини на германските граждани за прибързаната си реакция. Магазините на Великден няма да затварят за 6 дни, бе решено днес.

„Това беше изцяло моя грешка, затова моля за извинение!“ С тези думи преди малко към германците се обърна канцлерът Ангела Меркел, след като отмени една от новите пандемични мерки. Вчера германското правителство реши да удължи локдауна до 18 април, като за Великден обяви и пълен покой - дори и суперите трябваше да са затворени между 1 и 6 април, тоест между четвъртъка преди Разпети петък и понеделник след Велика неделя. Обикновено суперите действително затварят на връх празника, но в четвъртък и събота между празничните едни работят.

След като правителството обяви, че този път ще има пълен локдаун за пет дни и дори и църквите не могат да отварят, а службите им ще са онлайн, критиката бе масова. Обявяването на два дни за празнични спонтанно и толкова краткосрочно води до неразрешими проблеми - суперите са планирали доставките си по друг начин, сметоизвозването не може да спре, а фирмите имат право да не платят иначе празничния ден на служителите си по тарифи за извънреден труд, защото няма законова база за това. В крайна сметка Меркел отстъпи и отмени извънредните два дни, в които трябваше да има пълно затваряне. Останалите пандемични мерки обаче остават.

Информацията идва само ден, след като немският канцлер и лидерите на 16-те федерални области постигнаха споразумение за удължаване на срока на вече действащите строги противоепидемични ограничителни мерки до 18-и април, като за периода от 1-ви до 5-и април страната ще бъде поставена под пълен локдаун.

Решението на канцлера Меркел да се откаже от плана за затягане на противоепидемичните мерки по време на един удължен Великденски уикенд беше правилно, тъй като стъпката беше юридически невъзможна за изпълнение за толкова кратко време, заяви финансовият министър Олаф Шолц.

"Трябва да сме сигурни, че подобна грешка няма да се повтори, трябва да подготвяме такива решения по-добре и по-добре в бъдеще“, каза Шолц, който е и вицеканцлер на Германия.

Междувременно индустриалните и бизнес лидери са посочили, че са оставени "на тъмно" относно това какво означава на практика т.нар. "великденско затваряне".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени