Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидна експанзия на бизнес активността в частния сектор на САЩ през март

Бизнес активността в частния сектор на САЩ продължи да се разширява солидно през март, макар и малко-сдържано от февруари, но нарушените вериги за доставки заради коронавирусната пандемия продължават да оказват натиск върху производствените разходи, което може да запази опасеният за по-висока инфлация.

Това показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за настоящия месец.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в САЩ, се понижи слабо през март до 59,1 пункта от 59,5 пункта през февруари, но това е второто най-високо ниво на индекса от 2015 г. насам.

Промишленият PMI индекс се повиши до 59,0 пункта от 58,6 пункта месец по-рано, когато промишлената активност беше частично засегната от студената вълна, ударила редица американски щати. Този сектор формира 11,9% от американската икономика.

Предприятията и техните доставчици обаче се мъчат да намерят работници, което води до недостиг и до повишаване цените на производствените материали. Така например глобалният недостиг на полупроводникова техника принуди редица производители на автомобили да намалят и дори временно да спрат производството в някои техни заводи.

Ценовият PMI индекс в промишления сектор нарасна през март до 10-годишен връх, на фона на това, което компанията IHS Markit определи като "най-сериозното прекъсване на веригата на доставки в историята". Фирмите често съобщават за по-бавен производствен растеж поради недостиг на суровини, показва последното проучване.

Индексът на новите промишлени поръчки пък скочи през март до най-високо ниво от юни 2014 г.

PMI индексът, измерващ бизнес активността в сферата на услугите нарасна през март до 60,0 пункта от 59,8 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от юли 2014 г., като това подобрение вероятно отразява по-широкото отваряне на икономиката наново с оглед на ускорените темпове на ваксинация срещу Covid-19 в САЩ.

Трябва да се има предвид, че сферата на услугите, която формирам около 2/3 от общата икономическа активност в САЩ, поне най-сериозни удари от коронавирусната пандемия.

"С поредното впечатляващо разширяване на бизнес активността през март завърши най-силното тримесечие на американската икономиката от 2014 г.", заяви главният икономически икономист на IHS Markit Крис Уилямсън, но допълни:

"Производителите обаче все по-често не успяват да вървят в крак с търсенето, главно поради прекъсвания и забавяния във веригата на доставки. Това беше последвано от по-високи цени, като темповете както на увеличаване на разходите на входа на предприятията, така и на инфлацията на продажните цени на изхода достигнаха историческо високи нива".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна