Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард oт ЕЦБ: Подкрепата за зелената икономика е от съществено значение

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард подчерта в сряда, че подкрепата за "навременен и системен преход" към зелена икономика в момента е от "съществено значение", тъй като изменението на климата представлява "един от най-големите икономически рискове“ за еврозоната и останалата част от света.

Лагард заяви, че глобалното затопляне ще доведе до "икономически и социални смущения" и до "финансови загуби". "Ето защо борбата с климатичните промени е един от основните фокуси на ЕЦБ в текущите й операции, както и в текущия преглед на политическата стратегия", обясни тя.

Кристин Лагард твърди, че предварителните резултати от този преглед показват "явни ползи от по-навременни действия" и тя призова всички сектори, правителства и централни банки да инвестират в "зелени иновации" и в "преход към нулева въглеродна икономика".

Шефът на ЕЦБ определи "ефективното разпределение на източниците" и "стандартизация на зелените облигации" като някои от инструментите за борба с изменението на климата, които ще оставят съществен отпечатък върху икономическата продукция на еврозоната.

И накрая, Лагард подчерта, че ЕЦБ остава "ангажирана" със системен преход към зелена икономика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна