Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев поздрави президента на Гърция за националния празник

Сопраното Анастасия Зани изпя гръцкия национален химн на юбилейните събития за 200 години от Революцията от 1821 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният глава Румен Радев поздрави президента на Гърция Екатерини Сакеларопулу по случай Деня на Гръцката революция за независимост. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тази година Гърция отбелязва и 200 години от началото на борбата на гръцкия народ за свобода и национална независимост и президентът Радев припомня, че тази справедлива кауза е била подкрепена и от много българи:

"Днес България и Гърция са не само стратегически партньори, обвързани с демократичните принципи и морални ценности на обединена Европа, но и споделят истинско приятелство, надживяло историческите превратности", посочва президентът Радев и допълва, че страните ни са пример за добросъседски отношения на Балканите.

Румен Радев изразява увереност, че България и Гърция ще продължат възходящото развитие на всестранните си приятелски връзки, които допринасят за повишаване на благоденствието на българския и гръцкия народ и за укрепването на стабилността в целия регион.

Членовете на президентската гвардия издигат гръцкото знаме пред Партенона в присъствието на премиера Мицотакис и президента Сакеларопулу, Атина, 25 март 2021 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна