Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден за епилепсия - облечете се в лилаво в подкрепа на тези пациенти

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия
Снимка: Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

Purple Day или Лилавият ден е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март. На този  ден хората се събират, за да превърнат света в лилаво и да повдигнат жизненоважни въпроси за живота си. Над 50 милиона по света страдат от епилепсия. 1 на 100 човека има епилепсия, 70% е с неизвестен произход, това събощават от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

От организацията посочват още, че в България няма реална статистика за хората с епилепсия. Световната здравна организация определя, че 1% от населението е с това тежко неврологично и най-често срещано заболяване.

Асоциацията на родителите на деца с епилепсияДенят е създаден през 2008 г. от Касиди Меган, младо момиче от Канада, което има епилепсия и иска да накара хората да говорят за състоянието си. Касиди иска с този ден да повиши осведомеността за епилепсията и да убеди хората с епилепсия и техните семейства, че не са сами. През последните 10 години Purple Day се превърна в глобално събитие.

Но защо Лилав ден? Касиди избра цвета на лилавото, защото лавандулата е призната за международен цвят на епилепсията.

Според Асоциацията на родителите на деца с епилепсия няколко са важните проблеми пред пациентите и техните семейства: достъп до диагностика и лечение, труден достъп до образование - детски ясли и детски градини, училища, университети, подобряване на социалните услуги в подкрепа на децата и лицата с епилепсия и техните семейства, да има възможност за трудова заетост, не на последно място - достоен живот за семействата грижещи се за деца с епилепсия в т.ч. възможност за пенсиониране на родителите, полагали грижи за болното си дете.

В днешният ден сложете нещо лилаво, направете снимката си във Фейсбук с нашето послание и подкрепете хората с епилепсия, посочват още от пациентската организация. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна