Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Картината със заплатите в България на общинско ниво

Снимка: 265obshtini.bg

Разрезът на икономиката по области казва много, но още по-интересна е картината на по-ниско ниво. Общини, които имат конкретен туристически профил, понесоха най-сериозен удар от Covid пандемията.

Това отбеляза пред Радио София Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Втора година специалистите от ИПИ поддържат и обогатяват данните на инициативата „265 истории за икономика”. Там вече има около 120 карти, отразяващи различни индикатори – здравеопазване, образование, местни финанси, демография, пазар на труда.

Най-високи възнаграждения се дават в общини, където са концентрирани енергийни компании – Козлодуй, Раднево, Гълъбово. Има и общини, съседни на големи центрове – край София, Пловдив, Варна.

Столицата засега е единствен пример,където IT бизнесът влияе на статистиката по заплати.

Чуйте разговора на Данаил Конов с Адриан Николов.

  • „265 истории за икономика” е дългосрочна инициатива на ИПИ, която цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в България.
    Много от данните за общинските икономики са публични и свободно достъпни за пръв път.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.