Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия добави Франция в списъка на райони с висок риск от Covid-19

Германското правителство официално добави Франция към списъка на страните, признати за райони с висок риск от Covid-19.

Пътуващите от всички страни в този списък трябва да покажат отрицателен PCR тест за коронавирус на границата с Германия, за да могат да влязат в страната, след което подлежат на 10-дневна карантина.

Този ход идва като отговор на подновеното нарастване на коронавирусната пандемия, което е регистрирано в голяма част от европейския континент.

Франция, включително всички френски отвъдморски департаменти, сега се считат за "с особено висок риск от инфекция поради особено голям брой случаи на коронавирус", заяви германският институт за инфекциозни болести "Роберт Кох".

Всеки, който пристига от Франция, трябва да може да предостави отрицателен тест, направен по-малко от 48 часа при влизане в Германия, преди да бъде поставен в 10-дневна карантина, съобщава Франс прес.

Междувременно Словакия и Чехия бяха понижени от т.нар. червен региони с най-висока степен на вирусни варианти до райони с "висок риск“.

Силно засегнатият от Covid-19 австрийския регион Тирол, който граничи с Германия, също вече не се счита за регион с вирусен вариант и сега е класифициран като зона с по-ниско ниво на риск, добави Институтът "Роберт Кох".

Актуализациите за пътуванията идват в момент, когато Германия продължава да се мъчи да спре рязкото нарастване на новозаразените с коронавирус на фона на бавно ваксиниране и разпространението на нови, по-заразни вирусни щамове, открити за първи път във Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди по-рано в четвъртък, че Франция е изправена пред по-строги изисквания за влизане в страната.

"С оглед, че виждаме толкова висока честота на Covid-19 във Франция, това е просто необходимост ... практически автоматичен процес", каза Меркел пред репортери.

"Това не е свързано с политическо решение, но когато видим, че развитието на честотата - както е в случая на Франция  надвишаване на прага от 200 заразени на 100 000 души за дълго време, това изисква да определи даден страна като зона с висок риск, "добави тя.

Според информации от вчера правителството на Германия може да разшири задължителните отрицателни тестове за Covid-19 за всички чужденци, влизащи със самолет в страната, в опит да ограничи разпространението на заразата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна