Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предлагат помощ на Египет за заседналия в Суецкия канал голям кораб

Заседналия в Суецкия канал кораб Evergreen
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви в петък, че администрацията на президента Джо Байдън е предложила помощ на египетските власти за преместването на големия кораб-контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал.

Коментирайки инцидента, Саки каза, че Белият дом вярва, че този инцидент ще окаже известно въздействие върху доставките на енергийните пазари.

Изявлението идва малко след информация на CNN, според която се очаква американският флот да изпрати екип за оценка в Египет, който да предостави нови възможности за освобождаване на заседналия от дни в Суецкия канал голям кораб, пренасящ стотици контейнери.

Междувременно стана ясно, че опитът за освобождаване на кораба, заседнал в Суецкия канал, е бил неуспешен, потвърди в петък Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), интегриран доставчик на морски решения.

Компанията заяви, че друга морска фирма, Smit Internationale NV, ще се присъедини към усилията и ще изпрати два от своите влекачи, за да съдействат за поредния опит за освобождаване на кораба Evergreen на 28 март. "Фокусът сега е върху драгирането за отстраняване на пясък и кал от пристанищната страна на кораба", добави BSM.

Собственикът на кораба, Shoei Kisen от Япония, преди това заяви, че ще се опита да го освободи в събота вечер по японско време. Според Lloyd's List инцидентът в Суецкия канал нарушава дневен корабен трафик за 9,6 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна