Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Снимка: БТА

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния План за възстановянане и устойчивост.

Чрез грантовата схема ще бъдат подкрепени съществуващи и нови малки и средни фирми, за да могат те да инвестират по-активно в кръговата икономика, така че техните продукти, производствени процеси и бизнес практики да станат по-екологосъобразни, обясниха от Министерството на промишлеността.

Безвъзмездното финансиране ще бъде предоставено за покриване на до 50% от разходите, свързани с прехода или стартирането на бизнес в съответствие с целите на кръговата икономика. Изисква се инвестицията, за която предприемачът кандидатства за помощ, да е на стойност най-малко 30 000 евро, а максималната субсидия, която той може да получи, е 400 000 евро.

Средствата за изпълнението на новата мярка за подкрепа са осигурени от европейски фондове чрез националния План за възстановяване и устойчивост, казаха от промишленото министерство.

Кипър има Национален план за действие за укрепване на кръговата икономика. Неговата цел е индустрията на страната да стане по-конкурентна и жизнеспособна, като премине по-бързо към по-ефективния „зелен“ модел чрез използването на възобновяеми ресурси и оползотворяване на суровините.

По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна