Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш директор на CDC на САЩ: Covid вирусът вероятно е изпуснат от лаборатория в Ухан

Графика на коронавируса, причинител на Covid-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коронавирусът, който причинява заболяването Covid-19, вероятно е бил изпуснат от лаборатория в китайския град Ухан, заяви Робърт Редфийлд - бившият директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), национален институт за обществено здравеопазване на Съединените щати. Това агенция предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Версията, че вирусът е изпуснат от китайска лаборатория, която бе отхвърлена от голям брой епидемиолози, създаде напрежение между Китай и Запада, отбелязва Ройтерс.

"Аз продължавам да смятам, че най-вероятният произход на вируса в Ухан е лаборатория, от която той е бил изпуснат. Не е нещо необичайно респираторни вируси, подлагани на обработка в лаборатории, да заразят служител на лабораторията", каза Редфийлд в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Според Редфийлд е малко вероятно вирусът, който "се превърна в един от най-заразните в човешката история", да се е прехвърлил директно от прилепи, както твърдят мнозина експерти.

Мнението на Редфийлд, който оглавяваше Центровете за контрол и превенция на заболяванията по времето на мандата на бившия американски президент Доналд Тръмп, бе споделяно, по време на управлението на Тръмп, от други високопоставени представители на правителството на бившия президент, включително бившият държавен секретар Майк Помпео.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна