Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще посетят Турция на 6 април

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия ще се срещнат с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 6 април в Турция, съобщи днес говорител на ЕС, предаде "Ройтерс".

ЕС не съобщи подробности за визитата на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Но посещението е част от подновяването на отношенията с Анкара, одобрено от лидерите на ЕС миналата седмица, след като Турция предприе стъпки за намаляване на напрежението във връзка със спор за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Турция, която е кандидат за членство в ЕС, не е провеждала официална среща на високо равнище с лидерите на ЕС от май 2018 г., когато Ердоган се срещна с предишните председатели на Европейския съвет и на Европейската комисия - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Въпреки решението на Турция да се оттегли от конвенция за защита на жените от насилие и влошаване на положението в областта на човешките права в страната, ЕС казва, че желае да работи за разширяване на търговията с Анкара.

И двете страни целят също постигане на споразумение за нова помощ от ЕС в размер на милиарди евро за сирийските бежанци в Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна