Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ подем на потребителските нагласи във Франция до тримесечен връх

Доверието на френските домакинства се подобри изненадващо през март до тримесечен връх, тъй като се засилиха очакванията на потребителите по отношение на перспективите за финансовото им състояние се засилиха, докато спестовните им намерения достигнаха рекордно високи нива.

Индексът на потребителското доверие се повиши до 94 от 91 през февруари, показват данни от последното проучване на френската национална статистика INSEE, оповестени във вторник, докато очакванията на икономистите бяха за стабилизация на индекса на нивото му от февруари.

Това е най-високото ниво на индекса от 95-те пункта, достигнати през декември 2020 г., но въпреки това той остава под дългосрочната си средна стойност от 100 пункта.

Графика на индекса на потребителските нагласи във Франция


Индексът, отразяваща мнението на домакинствата за бъдещото им финансово състояние, се повиши през март с 4 пункта до ниво от -4 пункта, което е над дългосрочната му средна стойност. В същото време индексът, измерващ оценката им за финансовото състояние през изминалите 12 месеца, нарасна с 1 пункт до -15 пункта, задържа  ад неговата осреднена стойност.

Домакинствата във Франция са по-малко песимистични и по отношение на осъществяване на големи покупки, като съответният индекс нарасна с 2 пункта до ниво от -15 пункта.

Индексът за текущия капаците на спестявания стабилизира на февруарското ниво от 25 пункта, докато показателят за бъдещ капацитет за спестяване намалява на 9 от 11, но индексът за намеренията за спестяване на френските през следващите 12 месеца се покачи рязко през март до рекордно висок ниво от 42 пункта спрямо 39 пункта през февруари.

Рязко подобрение се наблюдавано в очакванията на домакинствата относно стандарта им на живот в бъдеще (ръст до -38 от -54 пункта месец по-рано), докато страховете от безработица намаляха (понижение на съответния индекс до 68 от 76 пункта), но въпреки това нивото на съответния индекс остава високо и над средното му дългосрочно ниво.

В същото време инфлационните очаквания на френските домакинства за следващите 12 месеца се увеличиха, като съответният индекс нарасна през март до -25 пункта от -30 пункта месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени