Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Axios: Джо Байдън планира да повиши корпоративния данък до 28 на сто

Джо Байдън
Снимка: БТА

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да представи в сряда своя данъчен план, включващ повишаване на корпоративния данък от 21% на 28%, се казва в информация на американския новинарски уебсайт Axios, публикувана във вторник.

Според източници на Axios, съветниците на президента също така са заявили, че той жела да наложи глобален минимален данък върху печалбите от чуждестранни дъщерни дружества, данък върху капиталовите печалби като редовен доход за богатите, и върху нереализираните капиталови печалби в случай на смърт, както и да върне най-високата индивидуална ставка от 39,6% за тези компании и корпорации, които правят над 400 000 долара годишно, каквато беше данъчната ставка преди администрацията на Тръмп и приетите от нея данъчни закони.

Четирите мерки ще доведат до държавни приходи за около 1,8 трилиона долара, които средства ще бъдат използвани за покриване на разходите по плановете на администрацията на Белия дом за инфраструктура и социална сигурност, се казва в информацията на Axios.

В нея обаче се твърди, че обещанието на Байдън за 28-процентен данък върху богатите може и да отпадне, тъй като е малко вероятно да бъде одобрено от Конгреса на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна