Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на годишна инфлация в Германия до 1,7% през март

Хармонизираната инфлация надвиши целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто

Потребителската инфлация в Германия се ускори през март до 1,7% спрямо година по-рано в резултат на по-високи енергийни цени, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с 0,5% спрямо февруари, когато нарасна с 0,7%.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация в Германия през март се ускори до 1,7% от 1,3% през февруари, достигайки най-висок ниво от януари 2020 година.

Засилването на немската инфлация през март се дължи в най-голяма степен на нарастване на енергийните цени спрямо година по-рано с 4,8% след тяхно повишение с едва 0,3% през февруари, докато цените на храните и на услугите се повишиха с по 1,6% (след тяхно увеличение с 1,4% през февруари).

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък се повиши през март с 0,5% на месечна база и се ускори на годишна база до 2,0% от 1,6% месец по-рано, достигайки по този начин целевото ниво на ЕЦБ за инфлация близо, но под 2 на сто.

Това е най-високото ниво на германската хармонизирана инфлация от април 2019 г., като според някои анализатори и икономисти инфлацията може да се ускори до диапазона между 3% и 4% през втората половина на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна