Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CME Group стартира търговия на биткойн микрофючърси

виртуална валута;Bitcoin

Водещият в света американски пазар за дериватни финансови инструменти CME Group обяви, че от 3-ти май ще стартира търговия с биткойн микрофючърси.

Стойността им ще бъде една десета от досегашните стандартни фючърси на биткойна.

"От стартирането на нашия фючърсен договор за биткойн през 2017 г. наблюдаваме постоянен, непрекъснат растеж на ликвидността и пазарното участие в нашите крипто дериватни финансови инструменти, особено сред институционалните търговци“, посочи в съобщение за пресата Тим Маккорт, глобален ръководител на индекса на акциите и на алтернативните инвестиционни продукти на CME Group.


"Въвеждането на биткойн микрофючърси отговаря директно на търсенето на по-малки договори от широк кръг клиенти и ще предложи още по-голям избор и прецизност в начина, по който участниците могат да търгуват регулирани биткойн фючърси по прозрачен и ефективен начин в рамките на CME Group", допълни той.

Междувременно се очаква компанията за онлайн разплащания PayPal Holdings да обяви по-късно във вторник, че е започнала да позволява на американските потребители да използват своите криптовалутни портфейли, за да плащат на милиони от свои онлайн търговци в световен мащаб, което може значително да стимулира използването на цифрови валути в ежедневната търговия.

Клиентите, които притежават биткойн, етер, биткойн пари и лайткойн в цифровите си портфейли в PayPal, вече ще могат да конвертират своите криптовалути в т.нар. "фиатни" валути (пари, декларирани от правителството като законно платежно средство) на касите, за да правят покупки, съобщиха от компанията.

Услугата, за която PayPal разкри в края на миналата година, че разработва, ще бъде достъпна за всичките ѝ 29 милиона търговци през следващите месеци, съобщиха от компанията.

След тези новини биткойнът поскъпва с 3,45% към 59 140 долара, отправяйки отново поглед към рекордния ценови връх около 61 000 долара, достигнат по-рано този месец, според данни на CoinDesk


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна