Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удар на френските ВВС в Мали е убил джихадисти, но също и 19 сватбари

Френски изтребител "Рафал" излита от база в Нджамена, Чад, за мисия в Мали - 14 януари 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследване на ООН е стигнало до заключение, че при въздушен удар, извършен от френската армия в Мали през януари, са загинали 19 цивилни, събрали се на сватба, а не само джихадисти, както твърдеше Париж, се казва в доклад, с който "Франс прес" се е запознала.

Отделът по човешки права на мисията на ООН в Мали (MINUSMA), подкрепен от съдебните криминалисти на ООН, е разследвал събитията от 3 януари близо до централния град Баунти.

Мисията потвърждава, че е имало сватбено празненство и на мястото, където е извършен въздушният удар, са се били събрали стотина цивилни.

Сред тях е имало пет въоръжени лица, предполагаеми членове на свързана с "Ал Кайда" групировка "Катиба Серма", се подчертава в резюмето на доклада, уточнява АФП.

Убити са били поне 22 души, сред които трима предполагаеми членове на "Катиба Серма" - 19 при удара и трима по време на евакуацията, се посочва в документа.

Мисията на ООН препоръчва на малийските и френските власти да проведат независимо, достоверно и прозрачно разследване. Препоръчва се също да установят отговорните лица и да бъдат предоставени, ако е необходимо, обезщетения на жертвите и на техните близки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени