Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лагард: Инвеститорите могат да тестват колкото си искат решителността на ЕЦБ

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ръководената от нея институция няма да се свени да използва всички свои налични финансови инструменти, ако инвеститорите се опитат да увеличат доходността на еврооблигациите.

"Те могат да ни тестват колкото си искат", каза тя в интервю в сряда за телевизия Bloomberg. "В момента имаме изключителни финансови инструменти, които да използваме. Ще ги използваме при нужда", подчерта Лагард.

По-рано този месец ЕЦБ засили темповете на паричната си подкрепа посредством т.нар. "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), за да ограничи нарастващата доходност на еврооблигациите, която заплашват да подкопаят икономическото възстановяване на еврозоната от коронавирусната пандемия.

Доходността на държавните облигации в еврозоната започна да се повишава като част от световната "рефлационна" търговия, подхранвана от икономическия възход на САЩ и пакета от 1,9 трилиона долара фискални стимули на администрацията на Джо Байдън.

За разлика от икономическия подем в САЩ, дължащ се и на ускорената ваканция срещу Covid-19 в страната, еврозоната се забавя с ваксинациите и същевременно разширява наложените бизнес и социалните ограничения, за да се третата вълна на коронавирусната инфекция.

Договореният преди месеци в рамките на ЕС съвместен фискален пакет от 750 милиарда евро пък ще започне да се прилага едва през юни. В тази връзка Лагард изрази надежда, че Фондът за възстановяване на ЕС ще започне да се използва през втората половина на 2021 г.

Кристин Лагард посочи пред телевизия Bloomberg, че ЕЦБ "няма да се ръководи от краткосрочни икономически ходове".

Централната банка ще коригира своята програма PEPP при необходимост в зависимост от условията за финансиране, посочи тя и допълни, че ЕЦБ ще прави преоценка на темпото на покупки на еврооблигации по тази програма, известна като "количествени улеснение", с течение на всяко едно тримесечие.

Лагард отбеляза, че в даден момент централната банка ще предостави достатъчно сериозно предизвестие, преди да започне да затяга настоящите стимулиращи мерки.

Според нея разпространението на ваксините  в Европа е по-слаби от очакваното от ЕЦБ темпо.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.