Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешните медици с обръщение към българския народ и управляващите

Снимка: БТА

След рекордните данни за нови случаи на Covid-19, Спешните медици излязоха с обръщение към българския народ и управляващите.

Ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки за днес са 5176 новозаразени/ръст с 679човека/ ,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме.Това се казва в обръщението.

Колкото повече са заразените ,толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след  Covid инфекцията.Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа и около 40 спешни отделения на територията на страната.

Много от колегите ни се разболяха и работим в намален състав с извънредни дежурства .Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме,че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените.

Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението. Това пише още в позицията на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, подписана от д-р Десислава Кателиева.

Призоваваме министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1.04.2021, защото считаме ,че тя е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна