Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без предпазни маски навън от днес в Бургас

Снимка: БГНЕС

Част от ограничителните мерки отпадат днес, 1 април. 
В Бургас отпада задължителното носене на предпазни маски на открито.
  Заради все още усложнената епидемична обстановка в Бургас има някои изключения от заповедта на министъра на здравеопазването за разхлабване на мерките, реши Общинският кризисен щаб за борба с Covid-19. Пенсионерските клубове остават затворени за посещение, а в дневните социални центрове за хора с увреждания ще се допускат само индивидуални занимания без групови терапии.

От 5 април всички детски градини на територията на община Бургас ще бъдат отворени, но Общинскияj щаб призовава тези родители, които имат възможност да осигурят грижи за децата си в домашни условия, да го направят, за да се ограничат контактите и струпванията на хора.

Натоварването на Спешна помощ и здравните заведения в Бургас е все още голямо. На денонощие на спешните телефони се получават между 180 и 200 повиквания. Към настоящия момент все още има свободна леглова база в медицинските заведения, но при увеличаване броя на заболелите от коронавирус РЗИ – Бургас има готовност до края на седмицата да издаде заповед за разкриването на допълнителен брой легла в болниците в областта.

В цялата страна театри, кина, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления ще приемат посетители при заетост не повече от 30% от капацитета на помещенията, се посочва в заповедта на здравния министър.

Клиентите в заведенията за хранене и развлечение се допускат само в откритите им площи при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Изключения са дискотеките, бар клубовете, пиано баровете бар-вариете и нощните барове,  които остават затворени до края на месец април.

От 1-ви до 12-ти април на магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект. .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна